Снимка на деня

Снимка на деня

Днес снимката ми “На юг от Рая” е снимка на деня във фото сайта Photo-cult.com

Посвещавам снимката на моя син Борис , който днес 14 октомври става на 3 години. Надявам се когато порасне също така силно да обича фотографията и природата на България! Да е жив и здрав и все така да ни радва със щтуротийките си… за които може да научите на личният му блог bori.krusev.com

Снимката я направих в местността РАЯ на 11 октомври около 2 часа следобед точно преди да се забули целият връх в прииждащите облаци и мъгли от северозапад, може би беше един от последните истински топли и приятни есенни дни на тази година. Ден след това температурите паднаха с 20 градуса – силен вятър и дъжд, а по прогноза се очаква и първият сняг за годината на връх Ботев.

Местността РАЯ с хижа Рай, Райското пръскало(най – високия водопад в БГ – 124,5м) и южните склонове на връх Ботев(2376м). Намира се над град Калофер в Калоферската планина – Средна Стара планина.
Местност­та попада в територията на най – големия старопланински резерват “Бяла Река”(“Джендема’) – 4220,6 хектара. Обявен е за биосферен резерват през 1958г по програмата на ЮНЕСКО.
Преоблада­ват буково – габърови и буково-елови гори. Срещат се мечки, вълци, глигани, диви кози, диви котки, елени, царски и скален орел и др.
Връх Ботев е най – високия връх в Стара планина(2376м). Върхът представлява масивна планинска заравненост, която се извива на североизток, постепенно се стеснява и завършва с в. Малък Юмрук.
По склоновете на връх Ботев се намират Северния и Южния Джендем.Местност­та попада в територията на най – големия старопланински резерват “Бяла Река”(“Джендема’) – 4220,6 хектара. Обявен е за биосферен резерват през 1958г по програмата на ЮНЕСКО.
Върхът е и един от най – негостоприемните в Бг. Само 60 дни в годината времето е ясно и тихо. Така че може да се каже че имах и късмет и шанс пък мога да кажа и привилегията да бъда на едно от най-красивите места в България в подходящия момент и време. За което благодаря на господ. Наистина в този миг се чувствах , че съм попаднал в РАЯ /на фотографите / :) Желая на всички ви късмет!


Leave a Reply